Přímý odbyt výrobků a služeb pro zdraví, krásu, domácnost a zdravý životní styl.

RSDr. Zdeněk Dopita


Černobýla 2045, 438 01 ŽATEC - JIH
603 455 277
dopitovo@centrum.cz

Žatecký "Chmelový orloj"

31.10.2010 11:06

 

V rámci turistického projektu Chrám Chmele a Piva v centru chmelařské oblasti Žatci je od léta 2010 možno vidět další z atrakcí "Chmelový orloj".

Jedná se svou tématikou o světový unikát a o třetí městský orloj v České republice. Tím se u nás pyšní pouze Praha (od října 1410) a Olomouc. Další orloje jsou například v Prostějově, Litomyšli a na Liberecku.

V areálu Chrámu Chmele a Piva, na tzv. Pražském předměstí, je tento chronologický stroj dalším prvkem zvyšujícím přitažlivost největšího města v bývalém okrese a spádového města pro lidi z části nejen Ústeckého, ale i Plzeňského, Karlovarského a Středočeského kraje. Žatec býval v minulosti i sídlem kraje a i podle současného uspořádání je jakýmsi 15. "chmelovým" krajem, právě pro svou výjimečnou polohu na rozhraní čtyř krajů. Které jiné město má do 30 km v dosahu další 3 kraje?  Paradoxně do oficiálního krajského města Ústí nad Labem to mám 75 km po silnici, ale neexistující přímé spojení!!!!  Do Prahy k metru je to stejně, přímo a komfortněji i levněji, do Karlových Varů 67 km. Do Plzně je to 80 km po silnici, vlakem dál, ale přímý rychlík tam jezdí každé 2 hodiny. To je dobré vědět. Ne všichni turisti jezdí autem. Jezdit za pivní turistikou s rukama na volantě není to nejlepší řešení. Obzvlášť když chcete ochutnat z několika druhů piv, které se ve dvou komerčních pivovarech vaří...Třeba ležák Baronku z městského pivovaru Žatecký pivovar nebo v minipivovaru s restaurací "U orloje" hořký Chmelový ležák, černé pivo Chrámové tmavé a třetí druh piva se jménem Žatecký samec.

Ve městě se jedná o třetí pivovar. Kromě Žateckého pivovaru se vaří pivo pro výzkumné účely také ve Chmelařském institutu, to je ale neprodejné.

  Ale zpátky k žateckému orloji. Soustrojí Chmelového orloje kromě času udává také znamení zvěrokruhu, ukazující průběh prací na chmelnicích. Hodiny odbíjí celé hodiny a má také několik pohyblivých elementů. No zvonící kostlivec nechybí...  Pijící pivař také ne.

Uvidíte i originální představu nebe a pekla po chmelařsku a pivařsku....   Pod orlojem projdete do Chrámu Chmele a Piva a přilehlé restaurace U orloje.